TV-kokken Claus Holms sommerspot ved Lehnskov
Da TV-kokken Claus Holm første gang besøgte Lehnskov Strand, betragtede han stranden som sin kones. Dengang var der ikke et øje, der kendte stranden. Men lynhurtigt adopterede kokken stedet og er siden kommet her jævnligt i næsten 30 år.
En af de ting, der får Claus Holm til at vække sin Berner Sennen-hund, Carlo, klokken fem om morgenen for at gå tur ved Lehnskov Strand, er udsigten til at møde vildtlivet.
Bag et hegn går fire skotske højkvæg rundt inde i sivene. Claus Holm synes, de hilser, når han og Carlo går forbi. Men kvæget er ikke den eneste dyreoplevelse, der venter hunden og dens ejer.
”Indimellem har jeg set de små marsvin. Og for 14 dage siden kom en sæl svømmende med langstrakt hals og lurede på os. Den kiggede på os som om den tænkte: hvad helvede laver I? Den var fanme tæt på!”.
At være til stede i nuet
Claus Holm er tydeligt begejstret for naturen og ikke mindst stilheden. Især fordi han hver måned kører 6000 km i sin bil mellem tv-udsendelser, reklameoptagelser, madevents og foredrag.
Midt i naturen tæt på sit og Annes hjem går han hver morgen en tur på fire km. Ikke kun fordi han ved, han bør tabe sig. Men også for at blive blæst igennem.
”Hernede tænker jeg på dagens gøremål og på at holde mig selv glad og ubekymret. Prøve at være til stede i nuet. Det er her, jeg lader op, og jeg elsker det! Så starter dagen sgu godt!”, siger den kendte tv-kok.
Hvis Claus Holm er på farten og ikke når ned til stranden om morgen, kan det tydeligt mærkes.
”Hvis jeg ikke kommer herud, starter dagen helt forkert, for så har jeg ikke fået den forløsning, det giver mig at komme her. Det fede er, at luften ligesom ikke er brugt om morgenen”, siger han.
At holde døden fra døren
Claus Holm er ikke i tvivl om, at hvis han ikke havde mødt sin kone Anne, der havde købt deres nuværende bolig året inden, de mødtes, så havde hans liv set helt anderledes ud.
”Så havde jeg rendt rundt på en eller anden Michelin-restaurant og skreget og sikkert været død af stress nu.”
Da Claus Holm havde en stjernebestrøet restaurant i Svendborg, var han efter sit eget udsagn en virkelig hystade. Da dét eventyr stoppede, købte han – efter at have lanceret andre succesfulde koncepter – et slagteri i byen. Det er i dag et kæmpe værksted, hvor kokken stadig eksperimenter og udvikler.
”Jeg synes, Svendborg er dejlig by. Men det betyder meget, at man i sit eget lokalområde bare kan gå og tulle. Her er jeg bare Claus ovre fra det lille, gule hus. Der er ikke noget med: nu kommer tv-kokken”, siger han.
København trækker ikke
Mange kan ikke forstå, at Claus Holm ikke bor i København, hvor der hele tiden sker noget. Men kokken er ikke i tvivl.
”Dette er Sydfyns perle. Vi bor verdens bedste sted. Og jeg kommer altid hjem til min kone, min hund og mit hus. Hjem til mit helle, hvor jeg lader op.”
Claus Holm stiger ind i sin røde Transporter med det kendte kasket-logo på siden. Han har en aftale i Go’ aften Danmark, hvor han skal fortælle om sin nyeste bog ”Holms Salater”. Men bagefter kører han hjem til det lille, gule hus igen, så han kan genstarte sine batterier i morgen.
Artikel fra Ugeavisen Svendborgs sommertillæg, juni 2018
Tekst og foto: Maja Rosendal Avnbøg