Gendarmstien – før og nu
Gendarmstien snor sig som en tidløs skillelinje langs den nuværende dansk-tyske grænse og inviterer den nysgerrige vandrer til at træde i fodsporene på fortidens gendarmere, som efter Genforeningen bevogtede grænsen mellem Danmark og Tyskland.
En ultrakort gennemgang af historien:
I 1864 blev tabte Danmark Slesvig og Holsten til Tyskland, og grænsen mellem de to lande blev flyttet nordpå, langt op i Danmark.
I 1920, hvor Sønderjylland atter blev genforenet med Danmark, blev grænsen endnu engang revet op og denne gang trukket sydpå.
Gendarmstien blev til i en tid, hvor national identitet og territorier var under konstant interesse, og gendarmerne patruljerede her døgnet rundt, uanset vejret, for at sikre ro og orden langs den nye grænse.
Grænseregioner er efter store konflikter ofte områder med spændinger og økonomiske udfordringer. Det kan føre til småkriminalitet, smugling eller ulovlige bevægelser fra lokalbefolkningen på begge sider.
Både tyske og danske gendarmere patruljerede på hver deres side af grænsen for at opretholde orden, overvåge bevægelse og sikre, at ingen smugling eller ulovlig passage fandt sted.
Under og efter Anden Verdenskrig blev især fødevarer populært smuglegods, da rationering og mangel på varer i Tyskland gjorde det attraktivt at hente ting fra Danmark. Smugling kunne endda omfatte husholdningsartikler, medicin og luksusvarer.
Gendarmerne langs stien havde derfor en vigtig opgave i at sikre, at begge lande kunne håndhæve deres told- og skattegrænser.
Gendarmstiens betydning er derfor ikke blot historisk – den er en kilde til eftertanke. At vandre her er som at blive en del af noget større, en fælles historie. Ruten bærer i sig en følelse af håb, fordi vi i dag frit kan bevæge os over grænsen og dermed bevise, at historie kan ændres.
I dag er Gendarmstien en af Danmarks mest berømte vandreruter, ikke blot for sin naturskønhed, men også for den historie, den bærer i sig.
Med hvert skridt på stien mærker man det fællesskab og den konflikt, som formede Europa.
Den smalle sti, som strækker sig over bølgende bakker, gennem skove og forbi kyststrækninger, fortæller sin egen historie om grænselandet og den uro, som engang herskede her. Hvert landskab man passerer, hver bugt og hvert udsigtspunkt emmer af fortidens spændinger.