Håndboldspiller Lasse Kjær Møllers sommerspot
GOG-håndboldspilleren Lasse Kjær Møller har helt faste ideer om, hvornår der skal arbejdes, og hvornår det er nødvendigt at slappe af. Derfor besøger han ofte området omkring Gudme Sø, hvor han har hængt ud det meste af sit liv.
Selvom jeg har aftalt at mødes med håndboldspiller Lasse Kjær Møller ved SU’VI:T ARENA i Gudme, er det slet ikke stedet for vores egentlige møde. Og i mit stille sind havde jeg hjemmefra håbet, at dette energiske, unge menneske, der står foran mig, har tid til andet end håndbold. Og det har han. Heldigvis.
Efter en kort køretur og et hurtigt vink over hækken til sine forældre, tager Lasse Kjær Møller mig med til sit absolutte yndlingsspot – Gudme Sø. Her i skoven omkring søen er han praktisk talt vokset op sammen med sin bror, deres fætre og vennerne fra vejen.
I skovens dybe stille ro
”Jeg har valgt dette spot primært af nostalgiske årsager. Om sommeren byggede vi huler og legede alt muligt i skoven – krig, politi og røvere og superhelte var nogle af klassikerne”, fortæller GOG’s dygtige håndboldspiller.
”Og så synes jeg, der er en flot udsigt. Noget af det fede ved søen er, at man kan komme her året rundt, og så ser her forskelligt ud hele året. Lige nu er her ekstra smukt, for skoven er vokset ud, og solen står flot på vandet, tilføjer han.
Lasse Kjær Møller kommer ikke længere ved søen i skoven for at lege med vennerne. Men han kommer her ofte, selvom han til daglig bor i Odense. I naturen kan han nemlig komme væk fra storbyens høje puls.
”Man kan få et godt afbræk og en følelse af ro hernede. De lyde, man hører, er kun fuglene i træerne og ænderne på søen. Det lyder lidt flødeagtigt, men dét er naturen, som den opleves bedste for mig, siger Lasse Kjær Møller.
Den sagnomspundne sølvskat
Jo længere tid vi tilbringer nede ved Gudme Sø, jo flere minder kommer op til overfladen i Lasse Kjær Møllers erindring.
”Dérhenne ligger Pirattræet. Og som børn fik vi fortalt, at der ude i søen er sunket en skat, der havde tilknytning til Broholm Slot. Derfor har det altid været en meget mytisk sø for os, og derfor kunne fantasien stikke af herude”, husker GOG-håndboldspilleren.
Og der er faktisk noget om snakken. For ifølge kilder på slottet kørte ejeren af Broholm, Enkefru Ide Lunge, over sneen i sin kane mod Mullerup Gods. Med sig havde hun Broholms sølvskat, som hun ville redde under Svenskekrigene i 1600-tallet. Fjenden var nær, så hun skød genvej over den frosne Gudme Sø. Men isen brast, og selvom hun fik reddet sig selv i land, sank skatten til bunds. Og sagnet siger, at den stadig ligger i dyndet.
Ingen håndbold overhovedet
Selvom Lasse Kjær Møller er bevidst om vigtigheden i at holde fri, har han brugt området til at spille Capture the Flag med sit håndboldhold, da han var ungdomsspiller. Men nu er det anderledes.
”Når jeg går med hunden eller løber rundt om søen, er det typisk med musik i ørene. Hernede tænker jeg ikke håndbold. Overhovedet ikke. Man skal ikke tage det hele så seriøst. Man skal huske at leve livet”, siger Lasse Kjær Møller, inden han kører mig tilbage til virkeligheden og den knap så mytiske hverdag.
Artikel fra Ugeavisen Svendborgs sommertillæg, juni 2018
Tekst og foto: Maja Rosendal Avnbøg