- Julemarked i Kiel
- Fire øvrige julemarkeder i Kiel
- Jul i Smilets By

Jul i Smilets By
Århus er en fed by hele året rundt. Basta.
Det synes vi i hvert fald. Kæresten og jeg er i Århus mindst to gange om året – dels om sommeren for at nyde stemningen og dels i december for at købe de gaver, vi ikke fik fat i i Kiel.
Men i år havde vi allerede overstået julegaveræset, da vi tog til smilets by.
Måske de lokale ikke smilede helt så meget. For det var faktisk temmelig koldt. Men vi smilede.
Mest fordi før-julefreden fik mulighed for at sænke sig. Men også fordi vi glædede os over så meget byen har gjort ud af udsmykningen.
700.000 stjerner
I femten år har der hængt en lyshimmel over Strøget i Århus. I år skulle der ske noget nyt, syntes Gadeforeningen. De tænkte i forskellige, kreative baner. Men reaktionerne, de fik på Facebook, var overvældende. Folk ville beholde stjernehimmelen.
Så i år er der ikke mindre end 700.000 stjerner hvoraf 110.000 blinker – og ja, de blinker – og 300 svævende snebolde at se på himmelen over Strøget. Hele 850 meter strækker himmelen sig.
Kun for de modige
Og det er ikke kun nedefra, man kan se det smukke syn.
Folk med stærke nerver kan fra Salling ROOFTOP trisse ud på afsatsen, der er højt hævet over gågaden – 25 meter faktisk – og derfra kan de nyde udsigten ned på stjernerne.
De allersejeste kan endda stille sig på glaspladen alleryderst på afsatsen og kigge direkte ned på lys og folk, der går forbi.
Salling har – som et hvert stormagasin med respekt for sig selv – en juleudstilling i facadevinduerne. Det er ikke en traditionel udstilling fuld af nisser, sne og kaniner. Men derimod en trendy en af slagsen, hvor mannequindukker er til julemiddag, sælger julekonfekt og dekorerer deres juletræ på en – kan jeg godt sige uden at afsløre for meget – meget utraditionel og opfindsom måde.
Hele herligheden er pakket ind i guld ”papir” og en gigantisk, rød sløjfe.

Iglo og funklende træer
På Skt. Clemens Torv er der opsat en kæmpe iglo med endnu flere smukke lys.
Desværre havde noget – eller nogen – revet lyskabler over, så igloen ikke lyste, da vi var der. Men det lille torv ved Århus Å er alligevel smukt, for langs rækværket ned mod vandet og i gadelamperne skinner lysene om kap.
Sankt Knuds Torv – mellem Aarhus Central Food Market og Vor Frue Kirke har i år fået deres helt egen og efter vores mening smagfulde udsmykning, hvoriblandt handlende i små hytter sælger churros og brændte mandler.
Nemos Hjul
Ja. Han er alle steder, ham Smadremanden (aka Søren Østergaard)
På Bispetorvet mellem Århus Teater og Domkirken har gøgleren parkeret julen over. Zirkus Nemo og Restaurant Mefisto beskriver selv julemarkedet sådan her:
Der er poetisk julenostalgi for hele familien og alle sanser, når Zirkus Nemo byder på underfundig underholdning, gammeldags karruseller, lykkehjul, børnetog – og et væld af kulinariske oplevelser.
Så ved man, hvad der venter…

Jul i det gamle ridehus
Jeg bliver så skuffet, når jeg besøger et julemarked (eller et antikmarked), og der så er en bod med tennissokker.
Så falder markedet straks i værdi, synes jeg – autenciteten forsvinder, og det samme gør jeg.
Derfor er det en udsøgt fornøjelse at besøge julemarkedet i det gamle ridehus i nærheden af rådhuset, musikhuset og Aros.
Allerede når man træder ind, dæmpes lyden af de mange mennesker og duften af jul breder sig.
I mange af boderne både arbejder håndværkerne og sælger deres kunst.
Der er så mange fine ting. Og hvis man – som jeg – er færdig med at købe julegaver, kan man altid blive fristet til at få en ting med hjem til sig selv (ja, det er tilladt at give sig selv julegave!)
I år var der særligt to boder, jeg ikke kunne gå forbi uden en snak. (og nej, ingen har betalt for at blive nævnt i dette indlæg :-))
Nanna Heggelund Christensens akvareller er bare enestående. Og den måde, hun med små strøg gør himmel og dyr levende, er helt fantastisk.
Kirsten Birkedal Wagners rakubrændte skulpturkroppe er livagtige og frodige, og jeg er helt vild med dem!
Nok om dét – der er selvfølgelig mange andre smukke ting – opaler fra Australien i danske smykker, glasengle, kødmarinade, filtede hatte og ikke mindst Den danske Design- og Håndværksefterskole, der på en julemarked-workshop lærte besøgende børn at lave fingerringe med et touch af vikingetid.

Jeg kunne blive ved med at fortælle om Århus ved juletid.
Men tag selv derop – der er jo masser at se på – også uden for juletid 🙂
Rigtig glædelig jul…
Ghostwriteren-laidback, 2019